Marthe Koning

︎ Information
︎ Work
︎ Contact
︎ King Sisters
︎ Soundcloud
︎ Instagram


‘I carry some thing that I cannot find words for’

- ANSWERS or other things I wish for (2019).


picture: Lonneke van der Palen

Mijn artistieke praktijk bestaat uit muzikale en fysieke performances, zowel solo als in collectief verband. In al het werk staat mijn (zang)stem centraal. Zij is voor mij de meest pure en directe vorm van communicatie. Ze is niets verhullend en onverschrokken; mijn basis. Met haar kracht durf ik het spanningsveld tussen de emotionele en cognitieve wereld op scherp te zetten. Vaak worden mijn optredens als ritualistisch beschreven. Ik creëer een ervaring voor het publiek en nodig ze uit om met hun eigen creativiteit en associatievermogen mijn werk onder te dompelen.

Op het moment ben ik gefascineerd door de invloed van beweging op de klank van mijn stem. En de universele herkenbaarheid van klank ongeacht taal, afkomst of overtuigingen. Zowel in mijn artistieke, als in dagelijks leven sta ik voor het opheffen van de grenzen tussen voelen, denken en doen. Ik verwerp de splitsing tussen de cerebrale en emotionele belevingswereld en zoek op het podium een staat op waarin dat onderscheid verdwijnt. Door stem en beweging tegelijkertijd te gebruiken, laat ik de relationaliteit binnen een lichaam zien. Daarbij vind ik het van groot belang dat het publiek zich uitgenodigd voelt om met diens eigen associaties te kijken. Er leeft niet één narratief: de context van een voorstelling brengt meerdere mensen samen die gezamenlijk aan het web van betekenis bouwen.


In 2023 maakte ik met geluidskunstenaar Boris de Klerk de solo What Pessoa Taught Me die in e-tcetera beschreven werd als een ‘moedige en onverhulde ode aan de vrijheid vanbinnen’. 

Ik studeerde twee jaar Fine Art aan de kunstacademie van ArtEZ, Arnhem waarna ik mijn opleiding vervolgde aan de Toneelacademie Maastricht. Hier studeerde ik in 2021 af aan de Performance opleiding. 

Samen met mijn zussen vorm ik het interdisciplinaire performance collectief King Sisters waarmee we Song of the Sisters (Best of Fringe Award 2018) en Talking Songs (2020) en Rebuilding a Voice (2022) en Close to Harmony (2024) maakten.

Bij Het Nederlands Kamerkoor was ik een halfjaar lang trainee als deel van hun talentontwikkelingstraject NKK NXT.